Nowczesne krajalnice do sklepów – zalety i wady.

fizjoterapia bielsko-biała
Droga do zawodu fizjoterapeuty
Lipiec 28, 2015
francine rivers
Ciekawe powieści dla każdego
Lipiec 29, 2015
krajalnice

Trudno wyobrazić sobie współczesny hipermarket z wydzielonym stanowiskiem z wędlinami lub serami bez obecności takiego wyposażenia jak krajalnica. Co więcej, uniwersalne krajalnice do wędlin i serów to dzisiaj standard wyposażenia nie tylko w sklepach spożywczych, ale także w małej gastronomii czy w firmach cateringowych.

Możliwość szybkiego i bezpiecznego porcjowania wędlin i serów to wielka zaleta tego typu urządzeń. Warto zatem bliżej przyjrzeć się temu, co oferują współcześnie dostępne krajalnice do sklepów. Jakie są ich wady, a jakie zalety.

Krajalnice sklepowe – do czego służą?

krajalnicePodstawowa zaleta każdej krajalnicy sklepowej to standaryzacja(sprawdź http://eladex.com.pl/pol_m_Produkty_Krajalnice-do-wedlin-i-sera-224.html). Wszystkie wędliny lub sery, niezależnie od ich rodzaju czy gatunku, mogą być porcjowane w identyczny, żądany przez klienta sposób. Wygląda to nie tylko estetycznie, ale jest również bardzo wygodne tak dla obsługi sklepu, jak i dla samego klienta. Pocięte w plastry produkty łatwo zapakować, łatwiej zważyć i sprzedać klientowi dokładnie taką ich ilość, o jaką poprosił. Pokrojenie wędlin lub serów w sklepie to także oszczędność czasu dla samego klienta, który nie musi już ich porcjować w domu. Krajalnice do sklepów posiadają możliwość regulacji grubości krojenia, dzięki czemu klient samodzielnie może zdecydować o grubości plastrów. To cenione przez klientów rozwiązanie, dzięki któremu każdy może otrzymać taki produkt, jaki odpowiada jego potrzebom i upodobaniom kulinarnym.

Inne zalety?

Kolejna zaleta krajalnic sklepowych to szybkość pracy. Ręczne krojenie tysięcy plastrów wędlin lub serów byłoby w praktyce niewykonalne. Tylko dzięki obecności krajalnic, współczesne sklepy mogą zaoferować klientom sprzedaż porcjowanych produktów w plastrach, zamiast produktów w kawałku. Oczywiście w tym przypadku wydajność pracy obsługi sklepowej zależy od konkretnego modelu krajalnicy, z jakiej korzysta dany sklep. Współcześnie dużą popularnością cieszą się automatyczne krajalnice grawitacyjne – ostrze i platforma do cięcia ustawione są pod odpowiednim kątem, dzięki czemu porcjowanie produktu jest bardziej precyzyjne i wygodniejsze dla obsługi. Na rynku wciąż spotkać możemy także krajalnice manualne, ale jest to już coraz rzadszy widok. Tego typu urządzenia spotyka się w mniejszych sklepach lub sklepach o długiej tradycji działania, gdzie w ten sposób podkreśla się jakość produktu i wysoką precyzję pracy.

Krajalnice do sklepów prócz licznych zalet mają także pewne wady. Jedną z najważniejszych jest kiepska jakość ostrzy, które szybko ulegają stępieniu, a także zawodność elektroniki. Dlatego zawsze warto sięgać po markowe urządzenia tego typu. Takie, które gwarantują większą precyzję pracy i niezawodność działania.

1 Komentarz

  1. krajalnica sklepowa  napisał(a):

    Bardzo przydatny artykuł, szczególnie dla osób, które planują otworzyć sklep mięsny lub małą gastronomię. Lub tez dla osób, które cenią sobie użytkowanie profesjonalnego sprzętu równiez w domu. Dzięki wielkie za wszystkie porady, sam również na pewno z nich skorzystam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Blue Captcha Image
Refresh

*