Czekolada bezglutenowa dla chorych na celiakię

złowiona ryba
Akcesoria wędkarskie dla początkującego spinningisty
Grudzień 5, 2017
trekking górski
Buty na wyprawę
Grudzień 12, 2017

ciemna czekolada bezglutenowaDieta bezglutenowa stosowana przez pacjentów z nadwrażliwością na ten składnik lub chorych na celiakię bazuje na wyeliminowaniu z codziennego jadłospisu artykułów spożywczych zawierających naturalne lub przetworzone zboża – jęczmień, żyto, owies czy pszenicę. Osoby, które nie mogą spożywać glutenu, bardzo często mają problem z odnalezieniem dla siebie właściwych produktów. I choć producenci i sprzedawcy dokładnie opisują sprzedawane towary pod kątem tego, czy są bezpieczne, niemniej jednak wielu z nich dodaje składniki, których w ogóle nie powinno być. Jeśli zatem najdzie nas ochota na coś słodkiego, warto wybierać sprawdzone czekolady bezglutenowe, pochodzące od znanych i renomowanych producentów. Tylko wtedy możemy mieć absolutną pewność, że proces ich produkcji odpowiada normom, jakie stawia dieta bezglutenowa.

Jak świadomie wybierać? Etykieta prawdę powie…

Wielu osobom – głównie mało wtajemniczonym w ideę tej diety – wydaje się, że jednym z bezpieczniejszych artykułów żywnościowych jest czekolada bezglutenowa, czy aby na pewno? Wystarczy nieco bliżej zapoznać się z informacjami zawartymi na etykiecie, aby przekonać się, że w jej składzie znajdują się śladowe ilości grupy tych białek. Co zatem robić, gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego? Przede wszystkim wybierać produkty z wyraźnie przedstawionym symbolem przekreślonego zboża lub napisem, że jest to produkt pozbawiony glutenu. W pozostałych przypadkach lepiej nie ryzykować…

Czy gluten może być niebezpieczny?

Ewentualne działania niepożądane, do których może dojść na skutek spożycia glutenu, obejmują wyłącznie chorych na celiakię. W ich przypadku schorzenie uniemożliwia prawidłowe wchłanianie potrzebnych składników odżywczych, co w rezultacie prowadzi do poważnych skutków ubocznych. Jednak nie tylko celiakia jest powodem, dla którego należy unikać glutenu. W kręgu ryzyka są również osoby uczulone na białka.

Tylko jak sobie radzić ze słodkościami…

O ile wyeliminowanie glutenu w przypadku głównych posiłków nie okazuje się jakimś szalenie trudnym zadaniem, tak w przypadku słodkich przekąsek może nastręczyć wielu problemów. Na szczęście z pomocą przychodzi czekolada bezglutenowa, która równie dobrze poprawi nastrój, pocieszy w chwilach zwątpienia i zaspokoi potrzebę zjedzenia „ małego co nieco”, jak jej klasyczna odpowiedniczka. Pozbawiona alergenów, polecana dla osób wrażliwych na gluten i chorych na celiakię. W sprzedaży znajdziemy szeroki wybór czekolad bezglutenowych, w różnych wariantach smakowych. Mleczna, gorzka, biała, z dodatkiem cytryny, jagód goi, owoców leśnych oraz wielu innych.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Blue Captcha Image
Refresh

*