Dlaczego warto jeść szynkę gotowaną?

Stoły i krzesła czy lady i hokery?
Lipiec 6, 2018
Papier do scrapbookingu w kwiaty
Papier do scrapbookingu – element dekoracyjny
Wrzesień 3, 2018
szynka gotowana

W dzisiejszym artykule zajmiemy się głęboko zakorzenioną batalią kulinarną odnośnie gotowania i smażenia mięsa. Specjaliści, masaże i kucharze od zawsze zastanawiają się, który sposób obróbki termicznej jest zdrowszy, który pozwala uzyskać więcej smaku, czy w końcu: w jaki sposób przyrządzone mięso jest lepsze? Wyznacznikiem, o który oprzemy tę batalię, będzie szynka gotowana i pieczona, czyli produkt, który znajdziemy w niemalże w każdym sklepie posiadającym dział mięsny.

Czym różnią się te dwa typy?

Jak nie trudno się domyślić szynka gotowana będzie różnić się od pieczonej sposobem, w jaki mięso przechodzi ze stanu surowego do gotowego. Ciężko znaleźć statystyki na potwierdzenie tych słów, ale zakładamy, że częściej i chętniej wytwarzaną formą będzie ta pieczona w piekarniku. Wiele osób uważa także, że jest smaczniejsza. Niestety bardzo często bywa takt, że to, co dobre niekoniecznie jest również zdrowe i to właśnie w tej kategorii, wielbicie szynki gotowanej mają szanse na argumenty przemawiające „za” ich produktem.

Co zdrowsze?

kanapka z jajkiem sadzonymW świecie kulinariów i dietetyki od dawna wiadomo, że to, co smażone, zawsze było mniej zdrowe od tego, co pieczone. Przemawiają za tym skomplikowane procesy, które z pewnością znane są w głównej mierze dietetykom, gastrologom, czy innym specjalistom ds. żywienia. Nie będziemy się tym tutaj zajmować, aczkolwiek jednoznacznie trzeba przyznać rację, że nasz organizm zdecydowanie lepiej wyjdzie na jedzeniu szynki gotowanej. To właśnie dlatego szynka gotowana zalecana jest dla małych dzieci, osób po operacjach czy problemach z układem pokarmowym. Szynkę gotowaną wprowadza się również do diety sportowców. Jest wskazana podczas diety redukcyjnej, której celem jest zmniejszenie ilości tkanki tłuszczowej. Wybierając szynkę gotowaną, stawiamy również na brak wszystkich szkodliwych substancji, które wytwarzają się podczas pieczenia. Nie są one oczywiście zagrożeniem dla życia, ale jeśli chodzi o dobrą formę i higieniczny tryb życia to już owszem.

Nikt nie powiedział oczywiście, że należy jeść tylko i wyłącznie szynkę gotowaną, a odstawić całkowicie tę pieczoną. Jak we wszystkim liczy się zdrowy balans. Oczywiście ta gotowana będzie posiadała bardziej wyrazisty smak i prawdopodobnie będzie pasować do większej ilości przepisów, aczkolwiek już kupowanie na przemiennie tych dwóch rodzajów z pewnością będzie miało zbawienny wpływ dla organizmu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Blue Captcha Image
Refresh

*