Jak przygotować sok z kiszonych buraków?

dziecko na plaży
Jak zająć dziecku czas na plaży
Lipiec 14, 2017
lampy
LED Philips – idealne rozwiązanie dla każdego budynku
Lipiec 26, 2017
warzywne soki

W okresie zimowo-wiosennym, kiedy w pełni rozwinie się sezon na warzywa korzeniowe, warto sięgnąć po buraki. Są bowiem nie tylko bardzo zdrowe, ale do tego tanie, przy okazji dostarczając organizmowi szeregu niezbędnych witamin i minerałów, których nie są w stanie zagwarantować warzywa i owoce transportowane z egzotycznych zakątków świata. Przygotowany na ich bazie sok z kiszonych buraków wykazuje się pozytywnym działaniem na cały organizm, dzięki czemu jego regularne spożywanie będzie gwarantem dobrego zdrowia, samopoczucia i witalności – nawet w najbardziej ponury dzień! Jak zatem go przygotować?

Sok z kiszonych buraków – jak go przyrządzić?

  1. Do przygotowania napoju potrzebne będą dwa buraki, ząbek czosnku, pół łyżeczki soli kamiennej, pół kromki chleba na prawdziwym zakwasie (alternatywą może być odrobina soku z kiszonej kapusty lub ogórków bądź niewielka ilość zakwasu na chleba/żurek). Opcjonalnie można całość wzbogacić smakiem ziela angielskiego i liścia laurowego.
  2. Buraki obieramy ze skóry, dokładnie myjemy i kroimy na kawałki. Umieszczamy w litrowym słoiku, dodając czosnek. Całość zalewamy przegotowaną, letnią wodą z rozpuszczoną solą, w proporcji pół łyżeczki na pół litra wody. Następnie dodajemy chleb razowy (ewentualnie sok z kiszonej kapusty lub ogórków).
  3. Aby proces kiszenia odbywał się bez zarzutu, musimy stworzyć bakteriom fermentacyjnym środowisko beztlenowe. A zatem, wszystkie składniki niezbędne do przygotowania soku z kiszonych buraków muszą zostać tak obciążone, aby nie miały możliwości swobodnego pływania na powierzchni słoju. W przeciwnym wypadku, całość ulegnie pleśnieniu.
  4. Tak przygotowaną miksturę odstawiamy w ciepłe miejsce na okres 3-4 dni. Po tym czasie sok zlewamy do butelki i przechowujemy w lodówce. Po wyjęciu możemy delikatnie podgrzać, ale nie zagotować, gdyż straci swoje cenne właściwości.

sok z kiszonych burakówSok z kiszonych buraków – kto może spożywać?

Mikstura ma charakter uniwersalny, dzięki czemu pić może ją każdy. Polecana zarówno dla mężczyzn pragnącym podnieść swoją kondycję seksualną i libido, kobiet, marzących o posiadaniu smukłej sylwetki i dzieci, aby wzmocnić odporność. Sok ceniony jest w środowisku wegan i wegetarianów – z uwagi na wysokie pokłady żelaza pochodzenia roślinnego. Jedynym przeciwwskazaniem do spożywania produktu jest cukrzyca. Z racji wysokiego indeksu glikemicznego, gwałtownie podnosi poziom cukru.
Dla uzyskania najlepszych efektów, taki sok z kiszonych buraków należy popijać każdego dnia, w postaci jednej łyżki stołowej.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Blue Captcha Image
Refresh

*