Tabletki kontrolujące apetyt

żywność wegetariańska
Żywność wegetariańska i zainteresowanie nią
Kwiecień 2, 2014
wanienka
W jakiej wanience kąpać naszego malucha?
Kwiecień 9, 2014

Główną przyczyną otyłości jest tak naprawdę nadmierny apetyt i tym samym przyjmowanie zbyt dużych ilości pożywienia niż nasz organizm potrzebuje do optymalnego funkcjonowania wszystkich procesów życiowych. Mianem otyłości, z języka łacińskiego obesitas, określa się patologiczne nagromadzenie tkanki tłuszczowej w organizmie, przekraczające jego fizjologiczne potrzeby i możliwości adaptacyjne, mogące prowadzić do niekorzystnych skutków dla zdrowia. Otyłość w krajach wysoko rozwiniętych stanowi problem społeczny, a w przyszłości może przyjąć rozmiary epidemii. Ponadto, uważana jest za jedno z zagrożeń cywilizacyjnych rozwiniętych społeczeństw.

Jak utrzymać apetyt na wodzy?

Jak się okazuje, w przypadku osób otyłych, u których występuje nadmierny apetyt, najprostszą metodą w celu zrzucenia nadmiaru zbędnych kilogramów jest najtańszy z możliwych sposobów: kontrola apetytu. Jest to jednak chyba również najtrudniejsze w całym procesie odchudzania. Nie mniej jednak, osoby otyłe czy z nadwagą powinny racjonalnie przystąpić do rozpoczęcia kontrolowania apetytu. Chodzi tu bowiem o to aby przyjmować tyle pożywienia ile rzeczywiście potrzebuje nasz organizm do prawidłowego funkcjonowania. W tym celu warto posłużyć się kimś kto utrzymuje prawidłową masę ciała. Warto z nim zamieszkać na kilka dni. Zobaczysz wówczas ile pokarmów i jak często spożywa taki człowiek i możesz go przez to naśladować. Ważne jest jednak aby nie podjadać po kryjomu czy prosić o dokładki. Pamiętaj, musicie jeść to samo w podobnych proporcjach.

Stosowanie tabletek

Jeśli jednak nie jesteś w stanie samodzielnie poradzić sobie z kontrolowaniem własnego apetytu, możesz sięgnąć po odpowiednie środki farmakologiczne. Najczęściej są to tabletki na odchudzanie pochodzenia naturalnego, choć zdarzają się również te otrzymywane na drodze skomplikowanych procesów chemicznych. Zdecydowana większość takich środków opiera swój skład na fasolaminie. A co to jest za substancja? To organiczny związek pozyskiwany z fasoli, którego podstawowym działaniem jest hamowanie trawienia skrobi ziemniaczanej zawartej m. in. w ziemniakach, pieczywie, makaronie, pierogach, itp. Białkowy składnik fasolaminy przyłącza się do enzymu zwanego alfa-amylaza. Enzym ten blokuje aktywność wytwarzanego przez trzustkę enzymu, który odpowiada za przekształcanie skrobi w cukry proste, czyli substancje, które po pierwsze niekorzystnie wpływają na nasz organizm, a po drugie idealnie przekształcają się w tkankę tłuszczową. W rezultacie część skrobi przechodzi niestrawiona przez jelita, w wyniku czego zmniejsza się ilość kalorii przyswajana przez organizm.

Fasolamina

Istnieje wiele opinii o szkodliwości fasolaminy. Są to jednak zawsze teorie błędne, dalekie od źródła prawdy. Fasolamina bowiem to w stu procentach naturalny produkt, który w żadnym wypadku nie wpływa niekorzystnie na nasz organizm. Wręcz przeciwnie, poza tym, iż sukcesywnie pozwala nam walczyć z odkładaniem się tłuszczu to dodatkowo wpływa jeszcze na utrzymanie właściwego poziomu cukrów we krwi. Podwyższony poziom cukru we krwi wymaga zwiększonej produkcji insuliny, która z kolei pobudza procesy zamiany nadwyżki kalorii w tkankę tłuszczową. Względnie stały poziom cukru we krwi bardzo dobrze z kolei wpływa na pracę naszego serca i ogólne samopoczucie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Blue Captcha Image
Refresh

*